Η αύξηση των κρουσμάτων, και ειδικότερα των «εισαγόμενων», πιστοποιείται καθημερινά και παρουσιάζει αυξητική τάση μετά την έναρξη της σεζόν. Τα μισά από τα 50 κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη, αφορούν σε τουρίστες
Ιδιαίτερα προβληματική αποδεικνύεται η διαχείριση του κοροναϊού σε σχέση με το άνοιγμα του τουρισμού, ειδικά στα χερσαία σύνορα. Η αύξηση των κρουσμάτων, και ειδικότερα των «εισαγόμενων», πιστοποιείται καθημερινά και παρουσιάζει αυξητική τάση μετά την έναρξη της σεζόν. Τα μισά από τα 50 κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη, αφορούν σε τουρίστες.
Η εισροή κρουσμάτων μέσω του τουρισμού ήταν κάτι αναμενόμενο, αυτό που προβληματίζει όμως είναι η παντελής έλλειψη οργάνωσης και η ασυνεννοησία που καταγράφεται σε πολλές περιπτώσεις με αποτέλεσμα η διαχείριση της κυβέρνησης να αποτυγχάνει τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό σκέλος του τουρισμού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαχείριση της κατάστασης με τους Σέρβους τουρίστες στην Αιδηψό και το ζευγάρι που βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό, αφού προηγουμένως φέρεται να μην τηρήθηκαν όπως έπρεπε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι δύο τουρίστες, αφέθηκαν στην τύχη τους, μέχρι να κάνουν τεστ ενώ οι δεκάδες συνταξιδιώτες τους ταλαιπωρήθηκαν και κλείστηκαν στο ξενοδοχείο.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από τους ανθρώπους στη Βόρεια Ελλάδα, παρά την οριζόντια απόφαση να κλείσουν όλα τα χερσαία σύνορα, με καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό, ειδικά της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, δεν έχει εξασφαλιστεί η υγειονομική θωράκιση.
Δηλαδή ενώ όλοι περνάνε από τον Προμαχώνα, τελικά κρούσματα Βούλγαρων πολιτών καταγράφονται σε καθημερινή βάση στις τουριστικές περιοχές της Καβάλας και της Θάσου.
Εξάλλου, την ίδια στιγμή που απαγορεύεται η είσοδος στους Βούλγαρους, σε 5 διαδοχικά τελωνεία επιτρέπεται στους Έλληνες να περάσουν στη Βουλγαρία και να επιστρέψουν στην Ελλάδα χωρίς κανένα υγειονομικό έλεγχο!
Αντίστοιχη η κατάσταση και στην Κακαβιά. Τα σύνορα θεωρητικά είναι κλειστά αλλά πρακτικά επικρατεί συνωστισμός καθώς ένας τεράστιος αριθμός ομογενών και Αλβανών έχει το δικαίωμα να περνά τα σύνορα από και προς τη γειτονική χώρα.
Αλληλο-ακυρώμενα μέτρα
Την ώρα που το ΕΣΥ αποδεικνύεται απροετοίματο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Πολιτική Προστασία εισηγήσεις για τη λήψη μέτρων, τα οποία θα εξεταστούν σε νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Κυριακή, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη διήμερη περιοδεία σε Άρτα και Κέρκυρα.
Έως τότε θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα περίπου 50.000 τεστ που έγιναν σε επισκέπτες στις πύλες εισόδου της χώρας τις προηγούμενες ημέρες.
Η γκάμα των μέτρων περιλαμβάνει από τοπικά lockdown έως κλείσιμο των χερσαίων συνόρων ή αυστηροποίηση και επέκταση των ελέγχων σε όλους όσοι περνούν στην Ελλάδα από το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν τεστ στους εποχικά εργαζομένους, κυρίως σε όσους προέρχονται από βαλκανικές χώρες.
Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν ήδη έκτακτα μέτρα με ελέγχους στην αγορά, αλλά και στα Μέσα Μεταφοράς, για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά, ακόμη και για τους επιβάτες στα Μέσα Μεταφοράς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαπιστώνοντας ότι υπάρχει αύξηση, «αν και ήπια και ελεγχόμενη» όπως είπε, των κρουσμάτων και αναφέροντας πως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα εισαγόμενα κρούσματα, τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά είναι στο εσωτερικό, από απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης». Αναφέρθηκε μάλιστα εκ νέου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.
Πάντως σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν υποχρεούνται, πλέον, οι καταναλωτές μέσα σε εμπορικά κέντρα να φορούν μάσκα, ενώ καταργείται και το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης.